Market Hall by Robbrecht en Daem and Marie-Jose Van Hee

By : Dennis Franklin | 20 Jun 2015 5:16 am | Other, Urban

This building is one of the five finalists for the 2013 Mies van der Rohe Award and was designed by the Belgian practice of Robbrecht en Daem and Marie-Jose Van Hee using concrete and dual-gabled timber as predominant materials, trying to provide a contemporary response to the nearby town hall and gothic church nearby.

The site was used as a car parking before, and now the designers paved the ground surface and transformed it into a public square with a Market Hall spreading over 40 meters in length and opened on all sides permitting the visitors to traverse it from any direction.

The roof has an asymmetric geometry and is supported by four feet of different shapes. The exterior surface is cladded with glass squares to protect it from water and there is a fireplace in one of the concrete feet which releases smoke through the chimney during an annual festival.

Apart from the award we mentioned at the beginning, the project is also on the shortlist for the European Union Prize for Contemporary Architecture in January and it transformed the centre of Ghent from a car park into a social gathering spot for the residents and visitors.

 

[dezeen]

comments powered by Disqus



Recent in: