Centre Pompidou-Metz by Shigeru Ban Architects

By : Dennis Franklin | 29 Mar 2014 9:16 pm | Museums

Trying to repeat the success of the Guggenheim Museum in Bilbao, the practice of Shigeru Ban Architects designed the Centre Pompidou-Metz in France with a sculptural façade that would attract tourists to the city of Metz while also offering a functional space in which the artworks could be properly exhibited.

The designers worked to create an imposing space that would leave a deep impression on the visitors but the interior was designed to be highly functional first, so that there are several simple volumes articulating the space to offer a clear circulation between them. The modules were arranged in a three-dimensional pattern to allow them to communicate efficiently.

There are three vertically stacked tubes that are arranged around a hexagonal frame tower making up the Grand Nef Gallery which acts as an annex to the Centre Pompidou to allow extra exhibition space and enough room for very large works that wouldn’t be able to be displayed otherwise.

 

[archdaily]

comments powered by Disqus



Recent in: