Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture

By : Dennis Franklin | 14 Jun 2014 2:40 pm | Other

The Albi Grand Theatre in Place de L’Amitie Entre Les Peoples which is in the historic center of Albi, France was designed by the practice of Dominique Perrault Architecture after winning the competition in 2009.

The designers chose a rectilinear building as the main structure and they added a dynamic copper mesh wrapping the four elevations and lifting toward the public plazas where the main entrances are located. The sculptural rain screen is both functional and attracts the attention of the pedestrians with its unusual shape.

The north side of the project hosts a pedestrian corridor that gives access to the large array of cultural institutions nearby such as the museums, the large church and a park. The orientation of the mesh is toward the main road called General de Gaulle Avenue and this creates two outdoor spaces oriented toward the cultural alley and toward the main entrances.

The grand theater has 250 seats and the facility also contains a movie complex with eight cinemas as well as an underground parking garage.

 

[designboom]

comments powered by Disqus



Recent in: